Lichtplan
Ga je binnenkort verhuizen, of je woning opnieuw inrichten? Dan is het handig om na te denken over de verlichting, omdat dit een essentieel onderdeel is van het interieur van je woning. Hiervoor kun je een lichtplan gebruiken, daarin leg je vast wat voor soort verlichting je waar wilt hebben. Hoe je zo’n lichtplan precies opstelt? Dat leggen we je graag uit.
Stap 1: Een schets maken van je woning
Voordat je na kunt gaan denken over welke verlichting je waar precies wilt, is het handig om een plattegrond van je woning te hebben, of van de ruimte waarvoor je het lichtplan wilt gaan maken. Geef in de plattegrond ook de inrichting aan, dus waar de andere meubels geplaatst gaan worden. Zo kun je goed zien op welke plekken verlichting nodig is. Geef door middel van lichte vlekken aan waar je precies welke verlichting wilt hebben.
Weet je niet precies voor welke soort verlichting je allemaal kunt kiezen? Bekijk het aanbod van Scalaxl.nl voor verschillende typen lampen.
Stap 2: Aansluitpunten
Ga je verhuizen naar een nieuwbouwwoning? Dan kun je meestal zelf bepalen waar de aansluitpunten voor verlichting komen. In een bestaand huis liggen deze punten echter vast.
Dat betekent overigens niet dat er niet nog voldoende opties zijn om verlichting te hebben op de plekken waar je dat wilt. Zo zijn er bijvoorbeeld steeds meer mogelijkheden om de bedrading mooi weg te werken, zodat je niet altijd afhankelijk bent van het aansluitpunt.
Stap 3: Technische mogelijkheden
Daarnaast is het belangrijk te kijken naar de lichtsterkte en lichtkleur. Heb je bijvoorbeeld een hoog plafond? Dan zijn lampen met een hogere lichtsterkte handiger, zodat er genoeg licht wordt gecreëerd. Je kunt ook voor dimbare verlichting kiezen, zodat je zelf de lichtintensiteit kunt bepalen. Wat betreft lichtkleur kan gekozen voor warm of koud licht. In een werkruimte wordt vaak gekozen voor wat kouder licht, maar in een woon- of slaapkamer is warm licht een stuk sfeervoller.
Stap 4: Functie en sfeer
We gaan nu in de plattegrond aangeven waar welk type verlichting nodig is. Wat betreft verlichting, kan onderscheid worden gemaakt in vier verschillende soorten: direct, indirect, accent en diffuus. De functie van de ruimte is van belang voor het kiezen welke soort verlichting hier nodig is. Kijk eerst naar welke basisverlichting nodig is, dit zijn vaak hang- of plafondlampen, en kijk daarna pas naar de sfeerverlichting (vloer-, wand- of tafellampen). Ook functionele verlichting is van belang, denk hierbij aan een lamp in een hoek bij de bank waar vaak wordt gelezen.
Stap 5: Op zoek naar verlichting
Nu je precies weet waar je welke soort verlichting nodig hebt, kun je op zoek gaan naar de juiste verlichting. Ga daarbij niet alleen voor bijvoorbeeld hanglampen, maar breng variatie in de verlichting aan door te kiezen voor een combinatie van verschillende soorten lampen!
Naast grote lampen in de hoek, kan je bijvoorbeeld ook denken aan kleine lampjes in een vensterbank, of op een kastje. Je kunt beter spelen met meerdere lampjes, en zachter licht, dan dat je vast zit aan een paar lampen met (te) fel ongezellig licht. En zeg nou zelf, het is natuurlijk ook super leuk om op zoek te gaan naar gezellige lichtpuntjes in huis!
Geef een reactie